Zeleninová zahrada

O životních šlechticích

Když se setkáváte s hejnem, drtivá většina ji vezme za obyčejnou myš. Vzhledem k tomu, že mají stejnou barvu srsti a dlouhý ocas. Nicméně, oni mají rozdíly: na obličeji šichty je prodloužená proboscis. Myš a hejno nejsou blízcí příbuzní, protože myš patří do rodiny hlodavců a hejno patří do třídy savčích hmyzožravců.

Šrouby:

Popis druhu

Toto zvíře je malé velikosti, proto se řadí mezi nejmenší dravce na Zemi. Má poněkud agresivní náladu, proto byl nazýván "malým ďáblem". Celkem je zde asi 300 druhů tohoto zvířete, které se skládá ze dvou rodin:

  • Bílé zuby - bílé zuby,
  • Shrews jsou tmavě zbarvené zuby.

Nejběžnější typy jsou:

  • Drobeček
  • Pygmy polydent,
  • Vodní cooter.

Jejich lokalita je poměrně různorodá:

Kde bydlí?

Shrews jsou určitě pozemní zvířata. Obvykle vypořádáno:

  • V lesích s bohatou vegetací,
  • V zahradách, protože tam je hojnost loňského listí,
  • Ve štěrbinách nebo dutinách shnilých stromů.

Šroub má aktivní trávicí proces. Pro udržení požadované tělesné teploty a doplnění energie potřebuje neustále jíst. Někdy množství jídla jí jí denně přesáhne její vlastní váhu.

Strava je určena sezónou:

  • V teplém období Šunky se živí různými druhy hmyzu: medvědy, červy, slimáky, housenky, vši. Se silným pocitem hladu jsou schopni napadnout malé hlodavce. Vodní druhy jedí malé ryby a žáby,
  • V zimě jsou poměrně obtížné. Zvířata musí rozbít zem pod sněhem, dostat se k hmyzu, také se živí semeny rostlin. Kvůli nedostatku jídla v zimě, mnoho shrews umře.

Výhody a škody šejků v této oblasti

Zvířata jsou velmi užitečná:

  • S nosem proboscisis uvolňují půdu v ​​zahradách a zahradních postelích, nasycují ji kyslíkem,
  • Zničit velké množství parazitů hmyzu a jejich larvy.

Kromě výhod také způsobují škody:

  • Chytit hmyz, zvíře může hlodat přes kořeny stromů a rostlin, poškození kořenového systému sazenic a květin,
  • Po dva dny promění květinový trávník na vykopané pole s hrboly a jámami.

Příčiny

Existuje několik důvodů pro výskyt zvířat na pozemku:

  • Volná, dobře oplodněná, vlhká půda,
  • Široká škála potravin: larvy, červi, hmyz,
  • Přítomnost blízkých různých nádrží.

Pro obyčejné zahrádkáře je poměrně obtížné setkat se s hejnem, protože je noční. Ale i poté, co si to všimnete, může být snadno zaměněna s obyčejnou myší.

Na rozdíl od myší však hejno ničí škodlivý hmyz a larvy.

Neměli byste se ji snažit chytit, protože její kousnutí je docela bolestivé.

Odkud toto jméno pochází

Pokud zjistíte, proč byl tenhle kejklíř jmenován, když se na něj dívala, fakt, že zvíře není příliš vhodné pro vykopání otvorů v zemi, přichází. S největší pravděpodobností se jméno objevilo díky mírně protáhlé tlamě, která se podobá proboscis. Používá ji k hledání potravy, vyhrabává a uvolňuje horní vrstvu půdy, rozkládá listy a hledá potravu pro hmyz.

Co jíst

Shrew jí nejrůznější brouky, má rád škeble, housenky a červy, larvy, vši a dokonce i pavouky. Za jeden den můžete jíst takové množství jídla, které je několikrát vyšší než jeho vlastní tělesná hmotnost.

Jídlo v těle zvířete je velmi rychle tráveno aktivním teplem. Tukové rezervy v těle nejsou zpožděny, takže je vzhůru po celý rok. Aktivní metabolismus v jejím těle nutně vyžaduje neustálé hledání celého nového jídla téměř po celý den, s výjimkou krátké přestávky na odpočinek.

V zimním období, pod sněhem, hledá potravu pro sebe, v nepřítomnosti obvyklého jídla se jí z podzimu zrnka a semena.

Vzhledem k tomu, že zvíře nemá ostré zrak, při hledání potravy se více zaměřuje na jeho pocit hmatu a vůně a v noci je odkazem echolokace.

Shrew žije v doupěti, ale někdy může využít obydlí, které zanechali jiní hlodavci. Pozemek majetků šejka je rozsáhlý, každý den se dívá kolem 70 metrů při hledání kořisti, někdy dělá zastávky pro odpočinek v jednom z útulků. Pak opět pokračuje hledání hmyzu nebo jiných živých tvorů.

Každý jednotlivec má jasnou hranici majetků, je-li náhle jiný, je na území jednoho šéfa nevyhnutelný divoký boj. V důsledku toho může jeden ze soupeřů umřít. Pro zvířata hraje rozhodující roli hlad, a tak tvrdě hájí právo obsadit území a lovit ho.

Také v soutěži o jídlo může bojovat s myší a dokonce ještěrky.

Životnost šejkru je velmi krátká: pouze 1-1,5 let, za předpokladu, že bezpečně přežila zimní období.

Shrew sám může také sloužit jako snadná kořist pro dravce. Takovými vlastnostmi je zachráněna jako rychlá reakce a hbitost. Metoda ochrany je také uvolnění specifického zápachu, který na svém těle vylučují pižmové žlázy. Ale ne všichni lovci jsou tímto zápachem odrazováni, dravci, čápi a vipři nezanedbávají šelmu. Lišky, divoké kočky a někteří další dravci nemohou tento pach vydržet.

Vážení návštěvníci, uložte tento článek do sociálních sítí. Publikujeme velmi užitečné články, které vám pomohou ve vašem podnikání. Sdílejte to! Klikněte!

Jak se chovají hejna

Po zimě se zvířata velmi intenzivně rozmnožují. Těhotenství ženy trvá přibližně dva až tři týdny, v průměru se chová pět štěňat. V místě ukrytém před zvědavýma očima, mezi kořeny stromů nebo hrůzami, samička šejka dělá hnízdo pro děti. Tam strávili první týdny svého života.

Mají o něco silnější, začínají opouštět hnízdo, ale ne daleko, dokud je matka neučiní, aby si sami našli jídlo. Po třech týdnech mladí šlechtici konečně opustí dům a rozptýlí se po celém území. V tuto chvíli jsou stále velmi maličké, váží pouze 5-6 g každý, a na podzim získají až 10 g. Proto existují různé okolnosti, podle kterých mladší generace hřebů nežije zimou.

Během krátkého života má žena čas přinést více než jednu generaci (pro letní období dosahuje dvou nebo tří). Na podzim začíná proces obnovy: počet mladých generací šlechticů dosahuje svého maxima (asi 40 jedinců na 1 hektar) a stará zvířata, která přežila zimu, začínají umírat. Život ženy je o 1 měsíc delší než u samce.

Stará generace je tedy nahrazena novými mladými šlechticemi. Jejich cílem je žít do zimy, bezpečně trávit zimu a na jaře dávat nové potomstvo a pak umřít. Toto je životní cyklus.

Zažili jste někdy nesnesitelnou bolest kloubů? A víte, co to je:

  • neschopnost snadno a pohodlně se pohybovat,
  • nepohodlí při chůzi nahoru a dolů po schodech
  • nepříjemný drtivost, trhlina není v úmyslu,
  • bolest během nebo po cvičení,
  • zánět kloubů a otok,
  • nepřiměřená a někdy nesnesitelná bolestivá bolestivost kloubů.

A teď odpovězte na otázku: vyhovuje vám to? Je možné snášet takovou bolest? A kolik peněz jste již „unikli“ k neefektivní léčbě? To je pravda - je čas přestat s tím! Souhlasíte? Proto jsme se rozhodli vydat exkluzivní rozhovor s profesorem Dikulem, ve kterém odhalil tajemství, jak se zbavit bolesti kloubů, artritidy a artrózy.

To je také zajímavé!

Zvíře, které má úžasnou vnější podobnost s polní myší, ve skutečnosti nepatří do stejné třídy jako on. Šroub je savec obratlovce a myš je hlodavce. Ano, a po bližším zkoumání je jasně vidět, že tvar tlamy je odlišný: v šátku se přední část dostává do výrazného nosu ve tvaru trupu. Barva srsti a délka ocasu je téměř identická.

Oblast stanoviště

Je těžké tomu uvěřit, ale tato malá stvoření jsou dravci. Nejmenší na Zemi. Muž dokonce nazval šejk „ďáblem“, její charakter je velmi agresivní a nepřátelský. Velká rodina ošuntělých uší se skládá z 300 druhů, ale jsou rozděleny na Dvě hlavní kategorie (podrodiny):

Název je dán barvou velkých čelních řezáků. V první skupině jsou bílé, ve druhé - hnědé. Mezi nejpočetnější patří:

  • Vodní opona
  • Drobeček,
  • Giant shrew,
  • Polydentary trpaslík.

Shrews žije na téměř celé planetě. Na Zemi nejsou jen na dvou místech:

  • Polární kruh (což je velmi podmíněné, protože je extrémně vzácné, ale někteří jedinci mohou být splněni).
  • Austrálie (která v zásadě není zcela jasná, protože jsou zde výborné podmínky pro to, aby zvíře mohlo přebývat).

"Ruské" ženy - ženy mají dva tucty druhů. Nejčastější je šejk. To je malý tvor (3-18 cm). Má tmavý kožich s krátkou a hustou hromádkou, ostré zuby, protáhlý proboscis na protáhlém čenichu. Proboscis je nutný, aby zvíře hledalo potravu, uvolnilo je, vyhrabalo půdu. V šejkru jsou speciální žlázy, které emitují pižmo (látka se silným zápachem), s níž hlodavci děsí nepřátele.

Vzhledem k podzemní existenci má chlup špatný zrak, ale dobře vyvinuté jiné smysly: vůně a dotek. Zvíře nespadá do zimního spánku, je aktivní po celý rok. V létě se živí tím, co nalézá na povrchu země a v lesní půdě, v zimě prochází pod sněhem, vykopává larvy a hmyz v půdě. Plemeno 1-2 krát ročně, ve vrhu 1-10 mláďat. Žije 12-8 měsíců.

Územní hranice

Shrew tvorové jsou pozemní. Dokonce i kutora, která se nazývá voda, ve skutečnosti žije v pobřežních dírách. Zbytek se často usadí v hustém lese, často v zahradách, kde je vždy hodně měkkého loňského listí.

Nezávisle jsou obydlí vykopány velmi zřídka, raději zabírají domy jiných lidí. Zvířata milují zejména shnilé kmeny stromů, kde je téměř vždy útulná dutina nebo štěrbina. Zřídka se objevují na povrchu během dne, preferují soumrak a noční život.

Zvíře jasně vymezuje své územní hranice (lovecké revíry). V pohraničních oblastech může vedle sebe koexistovat několik šlechticů, ale neviditelnou bariéru nelze překonat. Množství potravy je pro zvíře velmi důležité a nemá v úmyslu sdílet své zásoby s nikým. V případě porušení hranic "nepřítele" čeká divoký odpor, až do smrti jedné ze stran. A boj nebude jen s příbuzným, ale také s myšmi, ještěrkami atd. Chytré zvíře nevyhladí na svém místě veškerý hmyz. Po požití určitého množství se šejka přesune na jiné místo tak, že doplní své populace.

Kde je?

Většinou shrew je nalezený ve Spojených státech, Kanada, všichni jižní Ameriky. V Rusku najdete více než 20 druhů těchto doupat.

Šejk se snaží nezávisle si vybírat pro bydlení hotových míst, která splní jeho požadavky. Hnízdo by mělo být suché a také vytvořit určitou ochranu proti velkým predátorům.

Vzhledem k tomu, že hlodavec je pozemním zvířetem, snaží se usazovat ve vzdálenosti nádrží, preferuje husté lesy a zahrady. Listnatý les se pro ně stává nejpříznivějším stavem, protože v tomto místě je vždy stín, vlhkost je zachována. Proto je zde vždy dostatek potravy, protože šelmy vždy hledají malý hmyz a larvy.

V lesích a na loukách téměř po celou dobu volné půdy, kde se hlodavci také často schovávají. Obvykle používají podzemní tunely někoho jiného, ​​které byly vykopány dříve. Šachty se dobře vyrovnávají s tvorbou tunelů, ale to vyžaduje výdaje velkého množství energie. Proto použití cizích hrabat značně zjednodušuje jejich životy.

Měkká a volná půda je nejvhodnější pro vytvoření domova, protože je snazší provádět pohyby. Kromě toho je v této půdě mnoho různých druhů hmyzu, které se krmí.

Pokud tito hlodavci potřebují vykopat díru, nedělají je hluboko a šetří svou vlastní energii. Doupata kopaná moly jsou nejlepší pro život. Nicméně, být v jejich držení, tam je vždy riziko, že se chytí krtek.

Aby se nestal potravou krtků, může si šejk vybrat jiné místo k životu. Pro ně se může stát domovem suchá dutina, shnilý strom s malými otvory, rozštěp v zemi nebo tvrdší skála. Suché stromy jsou vhodné, protože je vhodné se schovávat před velkými dravci (divokými kočkami, liškami) na tomto místě a také vychovávat mladé potomky. Shrews nesmí opustit jedno místo dostatečně dlouho, pokud je dostatek jídla pro sebe i pro mladé. Vzhledem k tomu, že se chovají dvakrát ročně, aby krmili všechny potomky, musíte neustále hledat potravu.

V lese je vždy plný hmyzu, který lze jíst. Bezpečnější životní podmínky však zůstávají v blízkosti lidí. Na farmách, v blízkosti zahrad, je půda vždy pěstována a hnojena pro pěstování plodin. Zde se na jaře objevuje mnoho různých druhů hmyzu. Po usazení v blízkosti farmy se může chránit sám a potomstvo před útokem dravců, stejně jako usnadnit hledání potravy.

Ve dne se na povrchu neuvidíte často, protože mohou také lovit v podzemních chodbách. V noci je vždy více hmyzu, takže šlechtici opustí své úkryty hlavně v tuto denní dobu.

Hlavním důvodem přemístění záchodů na nová místa je nedostatek potravy, stejně jako zásah dalších kmenů na cizí území. Vzhledem k tomu, výživa je nejdůležitější věc v přežití, hledání potravy často vede hlodavce k cizím majetkům. To může způsobit boj. Nejčastěji v důsledku boje zůstane jedno zvíře. Pokud se mu podaří opustit území, brzy vyhledá vhodné podmínky pro jídlo a rozmnožování. Často musí posádky bránit své území před většími myšmi, ještěrkami a jinými zvířaty.

Video "Popis šejka"

Z videozáznamu se dozvíte spoustu zajímavých věcí o šejkovi.

Vzhledem k tomu, že se zemědělci na svých pozemcích často setkávají s hlodavci, mají logickou otázku: co se jí chová? V první řadě je tato obava způsobena skutečností, že sklizeň může trpět, a měla by být chráněna zvláštními opatřeními.

Co tedy ten kuchař jí? V ten den, šejk musí jíst tolik, kolik váží. Vzhledem k tomu, že aktivní činnost trávicího systému hlodavců způsobuje, že produkuje mnoho potravy, loví téměř celý den, odpočívá jen několik hodin.

Tato zvířata se živí různými druhy hmyzu, které se nacházejí v podzemí a na povrchu: Brouci, brouci, mouchy, svíčky, kobylky, kobylky a další. Také většina stravy se skládá ze žížal, které se dravci musí dostat do svých komplexních systémů podzemních chodeb.

Během vysoké vlhkosti můžete jít na povrch, jak se snaží dostat ven z půdy. Také slimáci, hlemýždi, housenky, dřeviny, Medvedka, myšky malé, malé ryby, které se vyskytují v nádržích, pulcích, a dokonce i žáby.

Často se vyskytují situace, kdy hlodavci snědli své spolubojovníky, protože se vyhýbají mršině. Dokonce i takové potraviny, které se konzumují, nepoškodí trávicí systém zvířete, ale významně doplní rovnováhu bílkovin a sacharidů v těle.

Lokalita

To, co přitahuje pozornost tohoto zvířete, je velmi malé. Na tomto základě se obvykle přisuzují nejmenším predátorům na planetě. Lidé, kteří se často setkávají s hloupostem, jsou známí svou agresivní povahou, což vysvětluje jejich přezdívku „malý ďábel“. Celý rod šejka zahrnuje asi 300 druhů, které mohou být zastoupeny ve formě dvou rodin:

  • bílý šátek (s bílými zuby),
  • (s tmavými zuby).

Mezi nejběžnější členy rodiny patří tyto typy:

  • malý šejk,
  • trpasličí polyskala,
  • vodní chladič atd.

S miniaturními zvířaty se můžete setkat prakticky kdekoli na světěprotože se cítí skvěle v oblastech s různým podnebím.

Jejich lokalita je velmi různorodá: žáci žijí v Jižní Americe, Kolumbii, USA, Rusku. Nemůžete je najít kromě polárních oblastí a Austrálie.

V naší zemi je tato rodina zastoupena 20 druhy. Nejběžnější z nich je šejk. Zvíře má velmi malé tělo, které může být až 3 až 18 cm dlouhé.

Charakteristiky

Srst je tlustá a krátká a má hnědou barvu. Zuby jsou ostré, tlama je protáhlá, zdobená mobilním proboscis. Ten je nezbytný pro to, aby hledala potravu: je pro ně velmi snadné uvolnit a vykopat zem. Z boku šejka jsou zvláštní trvalé zápachové žlázykteré je nutné chránit před nepřáteli.

Shrews mají nadšený zápach a vůni, ale tak dobře to nevidí. Zůstávají aktivní po celý rok: s příchodem jara začnou prát zeleň, hledají potravu pro sebe as nástupem zimního chladu hledají jídlo pod sněhovou pokrývkou. Samice rodí potomstvo jednou nebo dvakrát ročně, od 1 do 10 dětí se rodí najednou. Nejčastěji se chovají v teplém období - na jaře av létě. Shrews žít krátký čas - ne více než 18 měsíců.

Jídla v různých obdobích roku

Jíst Shrews docela různorodé. Vše záleží na tom, v jakém ročním období dostane jídlo pro sebe.

  • Na jaře av létě jí hlavně hmyz: medvěd, červi, slimáci, housenky a dřeviny. Pokud se zvíře dlouho nejedlo, může se chovat jako dravec a snažit se chytit malé hlodavce - myši. Vodní šrámy jedí malé ryby a žáby,
  • V zimě to není tak snadné získat píce pro shrews. Nahá půda již neobsahuje tolik jídla jako v létě. Musí prolomit sněhovou pokrývku, aby se dostali do půdy a hledali v ní hmyz. Také, shrews mohou jíst a semena rostliny. Vzhledem k tomu, že v zimě je velmi málo jídla, pouze nejodolnější a nejaktivnější žijí do jara.

Dieta

Trávení v šlechticích pracuje rychle. To ji nutí neustále hledat potravu s krátkými přestávkami ve spánku a odpočinku. Obžerství zvířete je také vysvětleno skutečností, že potřebuje udržovat normální tepelnou teplotu a mít rezervu energie (šejk teplokrevný a extrémně mobilní). Bez jídla bude zvíře žít velmi krátce: v zimě 8 hodin, v létě 2-3.

Krmení hlodavců závisí na ročním období:

V létě to bude hmyz (červi, medvěd, housenky, slimáci, mech). S nedostatkem potravy nebo silným hladem se instinkty dravce probudí v hejnu a pak napadají myši nebo ještěrky. Zástupci vodních druhů loví ryby a žáby.

V zimě je zvíře mnohem těžší. Zamrzlá půda je obtížně kopatelná při hledání larev, takže musíte přejít na rostlinné potraviny (semena, semena smrkových šišek).

V chladném, krutém přirozeném výběru dochází, ne všechny přežijí na jaře.

Závěr

Shrews je znám pouze odborníkům, ale obyčejní zahradníci jsou s nimi téměř neznámí, protože je téměř nemožné vidět tato zvířata během dne. Mnozí ani nevědí o existenci šejka: pokud se dostane do cesty, pak oni může snadno vzít pro běžnou myš. A to je pochopitelné vzhledem k tomu, že mezi nimi existuje mnoho podobností. Stále je však možné odlišit šejka přítomností nosní sondy.

A i když se setkáte s tímto tvorem na vašich stránkách, nesnažte se ho pronásledovat. Jedná se o velmi užitečný výtvor, který pomůže udržet pořádek na svém území. Toto zvíře je téměř nepřetržitě zapojeno do hledání potravy, hledání různých škodlivých hmyzů a larv v zemi, čímž dělá jednu z nejtěžších prací pro vás.

Vnější znaky a stanoviště

V naší zemi se rozšířily běžné holky, multi-zuby-baby a shrew. Podle vnějších znaků se podobají molu nebo mravenečníku.

Jak to vypadá:

  1. Hmotnost obřího polydentule je 100 g a jeho délka těla dosahuje 18 cm.
  2. Obecně tato zvířata váží v průměru 2 g s délkou těla 4 cm.
  3. Mají prodloužený čenich, sametový kabát, malé oči a uši.

Při hledání hnízda je třeba věnovat pozornost velikosti norky. Mohou být zaměňovány s obydlími polních myší. Červí díry jsou velké. Je-li si všimnuto, že někdo kousl kořeny rostlin nebo kořenů, pak by měl být šejk hledán jinde. Živí se hmyzem a nedotýká se zahradních plodin, poškozuje je pouze při kopání půdy.

Tam, kde žije hejno, mokrá půda a nížina. Mohou zabírat opuštěné myši nebo krtkovité díry, ale většinou je připravují pro sebe a zahřívají se suchou trávou. Rádi se schovávají v hnijících kmenech padlých stromů, v pařezech a jen zřídka vstupují do zahradních budov.

Lov na jednom místě, několik desítek metrů čtverečních, většinou v noci. Mohou to nechat na pár dní a pak se vrátit. Za pár dní se populace hmyzu na něm obnoví a šejk jde na lov.

Poškození zahradních plodin

Toto zvíře je všežravé a velmi nenasytné, na jeden den sníží množství hmyzu několikrát větší než jeho vlastní. Rád jedí brouky, housenky, červy. Bez jídla může žít maximálně 11 hodin - v létě a 3 hodiny - v zimě.

V jistém smyslu, šejk, jídlo, pro které je v první řadě, čistí oblast před škůdci, ale také zabíjí prospěšné půdy obyvatel, jako jsou žížaly.

Jejich dlouhé proboscis spěchá do země a poškozuje kořeny rajčat, mrkve a paprik. Semena, opět zasazená, mohou být přenesena z hroudy země na jiné místo.

Když zjistíte, že první shrew musí okamžitě přijmout opatření k vyhlazení.

K otázce: jak se vypořádat se šejtem v zahradě, pokud jedna žena porodí 14 mláďat, zahrádkáři dají dvojznačnou odpověď. Její potomci ve věku dvou měsíců hledají potravu a způsobují nenapravitelné škody na plodinách. Poté rostliny umřou a spiknutí se stane plešatým.

Repelenty: mechanické, elektrické

Shrew může vyděsit plastový nebo plechový gramofon, ale spíše oba najednou. Mechanické repelery se prodávají v zahradních prodejnách. Jsou umístěny po celém místě, tím více, tím lépe. Účinnost zařízení závisí na správné instalaci. Oni jsou pohřbeni v půdě pro půl metru, vyhýbat se kamenům a příkopům, které zabrání šíření vibrací. Když vítr fouká, zařízení začnou pracovat a přenášet zvuk na zem. Shrews nemůže žít v hlučných oblastech a jít.

Elektronické odpuzovače přenášejí nízkofrekvenční šum (400 Hz) do 20 metrů. Tato zařízení pracují efektivněji než mechanické instalace. Všechna zvířata - šelmy, myši, krtci, hadi, okamžitě reagují na zvuk a zanechávají dachu.

Jaké jsou přínosy a škody pro člověka?

Ve skutečnosti, zvířata nést hodně užitečný život. Nosní kufr je výborný rozrývač půdy. Země je nasycena kyslíkem a šunka jej spolu s larvami chrání před škodlivým hmyzem. Pravý zvyk kopání země nebude jako majitelé krásné trávníku dekorace.

Zvířata ničí nejen škůdce nejen v půdě, ale i v místech jejich úkrytů: pod sněhovou pokrývkou, kameny, v nory a štěrbinách.

Shrew roztomilé a roztomilé zvíře, ale tato chlupatá stvoření by se neměla snažit chytit holýma rukama. Obrana, zvíře bude kousat, a to je velmi nepříjemné a bolestivé.

Lidové metody

V blízkosti vchodu do díry se vkládají domácí lapače potrubí. Zařízení má dva dveře, které pracují pouze v jednom směru. Zvíře běží do potrubí, ale nemůže se z něj dostat.

Používá pastu na myši v podobě obvyklé stravy (červi, slimáci, hmyz). Mnoho pozitivních recenzí obdrželo pasti na mopu SuperCat Vole Trap, která se používá pro lovecké šermy.

Populární lidové způsoby:

  1. Kolem norek rozkládají rybí ověsy, které vyblednou a rozptýlí páchnoucí zápach, který odradí šunky.
  2. Pro zničení zvířete orať půdu do hloubky 0,7 m.
  3. V norku usínají skořápka.
  4. Před vstupem do vyhořelého vývrtku.
  5. V blízkosti hnízda je instalována třílitrová nádoba, takže hrdlo je v jedné rovině se zemí.
  6. V norek nalil vodu, naftu, benzín. Hořlavé látky se používají opatrně.
  7. V rozích lůžek je upuštěn hadr navlhčený naftalenem, terpentýnem nebo petrolejem.

Kočky chytají čepy, ale nejedí, protože škůdce pižmových žláz vylučuje nepříjemný zápach.

Shrews nemají rád vůně některých rostlin. U chaty můžete pěstovat pelyněk, česnek a spurge. Měsíček vůně pomáhá zbavit se mnoha škůdců zahradnických plodin, jsou zasazeny na okrajích lůžek, a také rozptýlit rozdrcených rostlin před podzimní kopání pozemku.

Brzy na jaře, po obvodu lůžek, v blízkosti skleníků a stromů, jsou černé fazole zasety v intervalu 15 cm, v tak omezeném prostoru nezůstane škůdce dlouho.

Specifický zápach uvolňuje konopí v procesu hnilob. Ležela v norce a odcházela dva roky.

Toxické chemikálie: Klady a zápory

V stanovišti a před vchodem do hnízda se rozkládají chemikálie: "Louskáček", "Smrt smrti", "Hunter Antigryzun", "Inta-Vir", "Antikrot".

Kouřové nádoby "Ekar", "Creatol", "Pomethanol" jsou považovány za účinné. V blízkosti ovocných keřů a rostlinných plodin, které jsou konzumovány, se používají opatrně.

Před rozhodnutím o použití chemických látek je třeba posoudit riziko pro domácnosti. Opravdu, v boji proti škůdci mohou trpět děti a domácí zvířata.

Preventivní opatření

Po vyhoštění nebo zničení šejka musí přijmout preventivní opatření. Pro tento účel jsou instalovány domácí repelenty a místo je kontrolováno na přítomnost hnijících pařezů a neřezaných polen.

Akustická zařízení:

  1. Skleněné lahve jsou pohřbeny v půdě pod úhlem 45 stupňů. Ve větrném počasí, oni dělají nepříjemné rachot pro zvířata.
  2. Větrník z plastových lahví oblečený v kusech výztuže, kopal do země po celém místě. Přenášejí hluk a odradí všechny hlodavce.

Plochu můžete plout listy z břidlice nebo železa. Spadají do hloubky půl metru.